SURİYE’DEKİ ACI DRAM! ÖZGÜRCE YAŞAMAK İSTİYORUZ!

- 25.01.2020

SURİYE’DEKİ ACI DRAM! ÖZGÜRCE YAŞAMAK İSTİYORUZ!

Suriye'de Esed rejimi tarafından hapishanelerde tutularak işkence ve tacize maruz kalan 7 yıldır süren iç savaşın en büyük mağdurları arasında.

Suriye’de gözaltı merkezlerinde en az 8 binden fazla kadın hapishanelerde tutuluyor. Bunlardan en az 7 binden fazlası Esed rejimine ait cezaevlerinde yargılanmaksızın alıkonuluyor.

“AKLIN SINIRLARINI ZORLAYAN İŞKENCELER YAPILIYOR”

Araştırma verilerine göre Rejim güçlerinin gözaltı merkezlerindeki en az 864 kadına ve 18 yaş altındaki en az 432 kız çocuğuna yönelik 7 bin 699 tecavüz vakasına karıştığını bildiriyor. Ayrıca 220 bin ile 450 bin arası insanın hapishanelere alındığını, orada çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını, tecavüzler, akla gelmeyecek işkenceler yapılıyor.

“ KADINLAR SESSİZ BIRAKILIYOR”

Ancak gerçekte tutuklu ve tecavüz edilen kadın sayısının, bu rakamların çok üzerinde olduğu biliniyor. Bunun nedeni tutuklamaların çoğunun kayıt altına alınmadan gerçekleştirilmesi ve tecavüz mağduru kadınların sessiz kalmak zorunda bırakılması.

SURİYE’DEKİ ACI DRAM! ÖZGÜRCE YAŞAMAK İSTİYORUZ! - HABERLER - İnsan Eğitimi Kültür ve Yardımlaşma Vakfı | Anasayfa

Suriye’deki hapishanelerde zulüm ve baskı gördükten kaçarak Türkiye’de yaşamaya başlayan kadınlar, Suriye’de hâlâ tutsak durumda olan binlerce kadın ve çocuğun kurtarılmasını istiyor.

SAVAŞI KADINLAR ÇIKARMADI!

Suriye'de Esed rejimi tarafından tutuklanarak bulundukları cezaevlerinde taciz ve işkencelere maruz kalan kadınlar, yaşadıklarını ve tanık oldukları anlattı. “Hapishanede sürekli şiddet ve tacize maruz kaldık. Binlerce kadın ve çocuk hâlâ tutsak. Savaşı kadınlar çıkarmadı. Bizim suçumuz nedir? Hiçbir suçumuz yok iken terörist damgası yiyerek bizleri hapishaneye attılar. Bunun yanı sıra bir psikolojik şiddet e tanık oldum. Herhangi bir suçumuz olmadığı halde aylarca hapiste her türlü saldırılara maruz kaldık.” dedi.

“VAHŞET YAŞANIYOR”

Hapishanede yaşadıklarını anlatan mağdur Suriyeli kadınlar, Suriye rejimi çok gaddar ve vahşi. Biz o dönemlerimizde yaşadıklarımızın daha fazlasını şu an yaşatıyorlar. Tam anlamıyla katlediyorlar. Tüm yöntemleri kullanmaya çalışıyorlar.

“45 KİŞİ TEK HÜCREDE YAŞIYORDUK”

45 kişi tek hücrede yaşamaya çalışıyorduk. Mahkeme olmak sızısın tutsak olarak yaşamaya çalışıyorduk. O kadar küçüktü ki gece ve gündüz uyuyamıyorduk. Çok büyük işkencelere maruz kaldık. Bazıları kolera, türü hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetti. Suriye'de kadın ve çocuklara yapılan işkenceye tepki gösterdiler. Bizler bu yolda mücadelemize devam edeceğiz. Suçsuz ve haksız yere alıkoyulan kadın ve çocukların özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz.

“ÜLKEMİZDE ÖZGÜRCE YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Savaş süreç içerisinde sayısızca kadın ve genç kız dul kaldı. Bunların birçoğu da sahipsiz. Erkekler çok zor işlerde çalışıyorlar. Bizler ülkemize dönüp, orayı tekrar onarmak ve inşa etmek istiyoruz. Özgürce yaşamak istiyoruz.

İlişkili Fotoğraflar